Eladó Weboldal
 Egészségügy

Dr. Mátay Lilla

Dr. Mátay Lilla

Neonatológus, gyermekgyógyász

Szakterületem jelenleg a neonatológia, elsősorban babákkal kapcsolatos kérdésekre válaszolok.

 kérdésem van  kérdések-válaszok  ismerje meg a tanácsadót

kérdések-válaszok

 kérdésTisztelt Doktornő !

Segítségét szeretném kérni egy babavíz kiválasztásához.

Egy kifejezetten újszülötteknek, csecsemőknek ajánlott külföldi termékről van szó, amelyet a Humana forgalmaz.

link: https://www.humana.it/prodotti/per-linea/acqua/

A víz összetételéről két adatlapot is találtam. (lehet hogy időközben változott)

1.Acqua Minerale
Minimamente Mineralizzata

Analisi chimica e chimico-fisica
Eseguite dall’Universitá di Pavia

Valutazioni chimiche diverse
e determinazioni chimico-fisiche:

Temperatura acqua alla sorgente 9,8oC
Conducibilltá elettrica K20o 43 uS/cm
Esponente di idrogento pH 5,6
Durezza totale in gradi francesi 0,55
Residuo fisso a 180oC mg/l 28
Sostanze disciolte in un litro
d’acqua espresse in ioni:

Ione Sodlo Na+ mg 4,7
Ione Potassio K+ mg 0,11
Ione Calcio Ca++ mg 0,7
Ione Magnesio Mg++ mg 0,9
Ione Cloridico Cl- mg 6,9
Ione Solforico SO4¬¬-- mg 0,53
Ione Idrocarbonico HCO3- mg 7,3
Ione Nitrico NO3- mg 4,2
Ione Fluoridrico F- Ione Bromidrico Br- Ione Ammonio NH4+ SiIice SIO2 mg 3,8
Anidride carbonica Co2 mg 13,5

2. Acqua minerale
Caratteristiche chimiche e chimico-fisiche:

Temperatura alla sorgente: 10 °C
Conducibilità elettrica K a 20 °C: 32µS7cm
pH: 5,2
Durezza totale in gradi francesi: < 1
Residuo fisso a 180°C mg/l: 25
Microbiologicamente pura


Sostanze disciolte in un litro di acqua espresse in ioni:

Ione sodio Na+: mg 5,4
Ione potassio K+: mg < 0,3
Ione calcio Ca++: mg 1
Ione magnesio Mg++: mg 1,2
Ione cloridrico Cl-: mg 7,8
Ione solforico SO4--: mg < 1
Ione idrocarbonico HCO3-: mg 4,3
Ione fluoridrico F-: mg < 0,1

Véleménye szerint összetétele megfelelő egy 14 hónapos csecsemő számára? Amennyiben nem tévedek, valamennyi nitrát, fluor, bróm és ammónium is van a vízben.

Válaszát és segítségét előre is köszönöm.

S. A.


 válaszKedves Édesanya !
Tudomásom szerint Veszprémben a vezetékes víz csecsemők és kisdedek számára fogyasztásra alkalmas. Babavizek elemzésével nem foglalkozom.
Üdvözlettel:
dr Mátay Lilla

 kérdésTisztelt Doktornő! Kislányom 2016.09.09-én született sürgősségi császárral 37+2 napra. ( Apgár 9/10, idő előtti burokrepedés,lepényleválás miatt) 2450 grammal,50 cm-rel. A problémám,hogy nem fordul oldalra illetve hasról hátra és vissza. 3-4 hónapos korában fordult párszor hasról hátra de az a feszessége miatt volt. Január óta járunk dévény tornára( már 12-szer voltunk),a feszessége megszűnt de fordulni azóta se fordul. Nem látom a fejlődést a kislányomon és ezt szóvá is tettem a dévényes szakembernek de a kérdéseimre választ nem igazán kaptam( a 12 alkalomból a fele kb 10-15 perces volt és két hetente kellett mennünk), ezért a védőnő tanácsára elvittem konduktorhoz Devecserbe ( Fanni ház) eddig két alkalommal voltunk. A konduktor azt mondta,hogy a születésénél vmi trauma érte. Feladatokat kaptunk otthonra: nagy labdán hintázás hason,háton illetve plédre tesszük és hintáztatjuk. Mindegyik gyakorlatot nagyon élvezi,szereti. Szeret hason lenni,hason is alszik.Alkarjára támaszkodik,kinyomja magát. Kezébe adott játékokkal eljátszik,oldalról felveszi,középre viszi. Jelenleg 69 cm és 7-7,5 kiló között mozog. Mióta ezeket a gyakorlatokat csináljuk hason fekve a popsiját felhúzza. Nyugodt,kiegyensúlyozott baba. A gyerekorvos szerint nincs szükség fejlődés neurológiai vizsgálatra én még is aggódom mert 7 hónapos múlott és nem hajlandó még az oldalára se fordulni.Ön szerint érdemes lenne fejlődés neurológushoz vinni vagy hogyan tovább? Konduktorhoz mindenképp járni fogunk mert ott legalább látom a fejlődést de nem tudom hogy a dsgmre valóban szükség van e mivel nem izomzati a probléma?! Válaszát előre is köszönöm!


 válaszKedves Édesanya !
Ha 7 hónapos kora után egy baba még oldala sem fordul, az biztosan megkésett mozgásfejlődést jelent. Ez nem feltétlenül kóros, kérdés,hogy van-e valamilyen idegrendszeri kórjele, izomtónus-eltérése, kényszertartása?
Milyen volt a koponya UH eredménye ?
Ön elvitte gyermekét minden fejlesztéssel foglalkozó szakemberhez , akiről tudott, Természetesen nem tudok látatlanban választ adni arra, hogy milyen fejlesztésre van szüksége, de a lényeg, hogy otthon hogyan foglalkozik vele Ön ?
Mennyit van nappal, éber állapotban hason, mennyit van ágyon,mennyit földön,játszószőnyegen,hogyan próbálja, naponta hányszor a fordulást segíteni,indítani stb.
Gondolom, ha kéthetente jártak tornára, bőven kaptak otthonra feladatot, mert eredmény csak napi rendszereséggel végzett "tornától " várható!
Javaslom, konzultáljon ismét háziorvosával, ha szükségesnek látja, beutalhatja neurológiai szakrendelésre, vagy a Pedagógiai Szakszolgálat területileg illetékes tagintézményébe komplex korai fejlesztésre vagy tanácsadásra.
Amennyiben szülés körüli oxigénhiány gyanuja felmerül, agyermekneurológiai vizsgálat szükséges.
Üdvözlettel :
dr Mátay Lilla

 kérdésTiszteletem Doktornő! Olyan problemank van hogy kisfiam 4hónapos 34.hetre szuletett 2300grammal most 6500gramm csak tápszeres. Meglehet kezdeni mar a hozzataplalast mert 3-4naponta akar kakilni es elegge bukos baba. KÖSZÖNÖM VALASZÁT ELŐRE IS.


 válaszKedves Anyuka !
Egy fontos dolgot nem írt meg, mennyi idős a baba ?
A hozzátáplálás megkezdése általában a 4-5, hónapban történik.
Ha elérte ezt a kort, akkor igen, én gyümölcs adását javaslom elsőnek.
Üdvözlettel:
dr Mátay Lilla

 kérdésTisztelt doktornő
Kislànyomnàl magànbőrgyogyàsz atópiàt àllapitott
Még szteroidok krémet kaptunk és magas zsírtartalmú
Krémet. Most viszont úgy làtom a krém nem hasznàlati úgy mint előtte
Napi egy alkalmazást mondott az orvos.
Kérdésem:mit tegyek vigyem vissza vagy többször kenjem a krémmel.


 válaszKedves Édesanya !
Igen , természetesen a kezelés hatástalanságáról haladéktalanul értesítenie kell választott bőrgyógyászát.!
a steroid nem veszélytelen szer, mivel nem tudom, mit, milyen koncentrációban alkalmaz, nem javaslom a megbeszélt adagolástól való eltérést.
Üdvözlettel.
dr Mátay Lilla

 kérdésTisztelt Doktornő!Egy olyan kérdésen lenne ami a háziorvosunk szerint teljesen gyerej függő de engem aggaszt!Kisfiam most múlt 15 hónapos 4100g-al és 54cm-vel született!Valóban nagyon gyorsan nől és gyarapszik!Jelenleg 87cm és 14.5kg!Most el lettünk küldve pajzsmirigy vizsgálatra mert a háziorvosunk szerint 97%-al tulsujosabb a kisfiam az átlagnál!Természetesen elmegyünk,hogy meglegyen a vizsgálat ,de van még egy olyan gondom amit neki is mondtam,hogy a kicsinek elég son étel szagátol hányingere ven pedig meg sem kostolja,a nyers gyümölcsöket pedig semmilyen formában nem fogadj el pedig már minden trükköt amit láttam és halottam bevetetettem,ha húsit csempészek bármibe sajnos azt sem fogadja el!Kérdésem az lenne,hogy esetleg lehet-e valami betegség a háttérben !Válaszát előre is köszönöm tisztelettel:Dudás Anita


 válaszKedves Anyuka !
15 hónaposan a 14 kg testsúly valóban sok. Javaslom, tényleg keressék fel a gyerekgastroenterológiát, mert ennyi evési probléma mellett mitől túlsúlyos ? Azt kell át nézni,ténylegesen mit is eszik, és mennyit, A másik lényeges kérdés, mennyit mozog, mászik-e, feláll-e,jár-e már.
Sajnos, pont a lényegi információk hiányoznak.
Üdvözlet:
dr Mátay Lilla

 kérdésTisztelt Doktornő!
Izomdisztrofia gyanúja miatt készült vérkép ( got, gtp, gamma gt, ldh, CK-MB, CK)
Szerencsére teljesen negatív a lelet.
Viszont én azt szeretném kérdezni, hogy ilyen esetben mi a különbség vizsgálat szemszögéből kreatinin és kreatin-kináz között, mert az ortopédus kreatininről beszélt a neurológus viszont kreatinkinázról, utóbbi került vizsgálat alá. ?
Köszönöm vàlaszát!!!
Anita


 válaszKedves Édesanya!
A CK kreatin-kináz, CPK kreatin-foszfokináz egy izomemzim, aminek a szintje az izmok disztrófiás vagy gyulladásos betegségeiben emelkedik meg.Ezt vizsgálták gyermeke esetében.
A CK-MB az enzim szívizom-specifikus része.
A szérum kreatinin-szint a veseműködés fontos mutatója. Önök esetében nem ezt a vizsgálatot végezték.
Üdvözlettel:
dr Mátay Lilla

 kérdésTisztelt Doktornő!
4 gyermekemet várom!Kiderült hogy a corpus callosum hátsó része nem hozható látótérbe!E miatt a corpus callosum részleges alulfejlettségének vagy hiányának gyanuja áll fent a Budapeti Semmelweis klinikán megállapitottak szerint!Elküldtek MR vizsgálatra is!Érdeklődni szeretnék hogy ha valoban hiányzik a corpus callosum akkor élhet e teljes életet a gyermekem?


 válaszKedves Anyuka !
A corpus callosum részleges hiánya esetén a gyermek lehet klinikailag egészséges, fejlődhet teljesen normálisan, de az átlagosnál nagyobb az esély arra, hogy mozgásfejlődésében vagy értelmi fejlődésében eltérés legyen.Beszédfejlődési zavar, tanulási nehézség előfordulhat.
Ha MR készült, akkor már tudják, van-e társuló agyi fejlődési rendellenesség, ami befolyásolja a baba fejlődését.
Amikor a baba megszületik, koponya UH-gal tisztázni kell, hogy a corpus callosum dysgenesia fennáll-e? Esetleg koponya MRI vizsgálatra is szükség lehet. Az első hónapokban már lássa gyermekideggyógyász, aki megállapítja, idegrendszeri klinikai kórjel észlelhető-e, majd szükség szerint követi a gyermek fejlődését. Probléma estén a korai komplex fejlesztés eszköztára rendelkezésre áll a felzárkóztatáshoz.

 kérdésTisztelt Doktornő!

Gyermekem januárban múlt kettő éves. Az elmúlt időszakban (k. 1 hónap) heti 1x vérzik az orra. Legtöbbször éjszaka, hajnalban indul meg. De olyan is előfordult már, hogy futás közben vagy csak úgy álltában kezdődik meg a vérzés. Hál'istennek hamar eláll, inkább a gyerek ijed meg. Olvastam a gyerekkori orrvérzésről egy cikket babás újságban, azt írták nem vészes ha néha-néha vérzik a gyerek orra. Azonban mégis felmerül bennem a kérdés, hogy mi a normális és mi a nem normális? Gondolja, hogy forduljak orvoshoz a heti 1x-i vérzéssel? Mitől lehetséges ez egyáltalán? Köszönöm válaszát, üdvözlettel:
Xénia


 válaszKedves Anyuka, az orrvérzés kisgyermekkorban valóban nem ritka. Sok oka lehet, de talán a leggyakoribb, hogy a száraz melegben ( télen fűtött helységben, nyáron kánikulában ) a kiszáradt orrnyálkahártyán kis sérülések, mad pörkök alakulnak ki, melyek leválva véreznetnek. Allergiás nátha kapcsán is előfordulhat. Lehetséges a vérerekkel nagyon bőségesen ellátott orrnyálkahártyán olyan kis érmalformáció ami érzékenyebb a többi területnél, hamarabb vérzik. gyerekekben szerencsére nagyon ritkán súlyosabb vérképzőszervi betegség tünete, de ilyenkor más tünet is van !
Lényeg: gyerekekben a vérzés rendszerint az orr elülső részén van.Ha vérzik, vegyük ölbe, tiszta zsebkendővel néhány percig nyomjuk össze oldalról az orrocskát, ezzel tamponáljuk a vérzést. NE hajtsa a gyermek hátra a fejét, ne folyjon hátra a vér ! A lenyelt vértől esetleg hányni fog, és még nagyobb lesz az ijedtség.
Ha sokszor ismétlődik, érdemes megmutatni fül-orr gégész szakorvosnak, egy fájdalmatlan kis vizsgálattal, orrtükörrel esetleg meglátja az okot, és meg tudja véglegesen szüntetni.Ha a vérzés nagy mennyiségű, azonnal javasolt ügyeletre menni.
Az Ön levelében említett 1 hó alatt 4 kismennyiségű vérzés nyári kánikulában nem tűnik veszélyesnek, némi fiz sós orrcsepp kipróbálása javasolt ! Ha nem ritkul vagy tünik el a probléma, keressék fel a legközelebbi fül-orr-gége szakrendelőt !
Üdvözlettel: dr Mátay Lilla

 kérdésKedves Doktornő,
Kislányommal kapcsolatban szeretném tanácsát kérni.
Gyermekem április közepén volt 6 hónapos,8800g (születési súlya 3600g) 3 hónapja kéthetente járok vele Dévény tornára. Múlt pénteken fordult egyszer hátáról a hasára (azóta nem), hasról hátra még egyáltalán nem.
A Doktornő indokoltnak tartaná a fejlődésneurológiai vizsgálatot?
Válaszát előre is nagyon köszönöm!


 válaszKedves Anyuka,
kislánya 6 hónapos korához képest meglehetősen nagy súlyú. Érdemes lenne elgondolkodni ennek okáról, anyatejes és igény szerint szopik, tápszeres, mekkora adagokat, hányszor eszik, esetleg van-e még éjszakai etetés ?
A babák túlnyomó többsége 4-6 hónapos kor körül fordul, de egy-két hónap késés még normálisnak tekinthető.
Amit fontosnak tartok - mennyit van a baba hason? Tartja-e folyamatosan a fejét, alkarra, vagy már kézfejre fel tud-e támaszkodni? Nyúl-e játékért hasonfekve, játszik-e így ?
Nappal, éber állapotban javaslom a baba hasonfektetését, a vele való játék, foglalkozás a hasonfekvő babával szemből történjen. Ha nem szeret hasán feküdni, javasolt, hogy minden vele való játék, beszélgetés így legyen, minden kellemes élmény hason érje. A mozdulat élménye, a megváltozó látótér kárpótolni fogja őt a kezdeti nyűgösségért.
Célunk, hogy fel tudja emelni a felsőtestét, saját testsúlyát meg tudja mozdítani a forduláshoz. Tegye bátran földre egy takaróra, köré játékokat, de mindig hasra !
Nem írta, hogy a gyógytornát milyen tünet vagy indok miatt kezdték.
A fejlődésneurológiai szakrendelés beutalóköteles, kérdezze meg háziorvosát, hogy szükségesnek látja-e. Szerintem, ha Őn szeretné, nem fogja ellenezni, és kap beutalót. Időpontot egyeztetni a kórház számán 556-000, 6622 melléken tud, 8-15 h közt.
Üdvözlettel: dr Mátay Lilla

 kérdésKedves Szakértő!. 3 éves fiacskámért aggódok. Nagyon, túlságosan eleven gyerkőc, aki 2 percre nem ül el. Csak az autók érdekli, mással nem is játszik. A bölcsiben már felvetették, hogy esetleg hiperaktív. Most ovis lett. Sokat bepisil, és nagyon agresszívvá vált, veri a társait, főleg a kisebbeket. Tudna esetleg javasolni valamit, hogy mit tegyek? Köszönöm!


 válaszKedves Anyuka!
Amit kisfiáról megtudtam, nagyon kevés ahhoz, hogy véleményt tudjak alkotni arról, hogy milyen fejlettségű a gyermek, milyen volt a fejlődése eddig, mi lehet a jelen állapot oka.
Azt javaslom, beszéljen háziorvosukkal, hogy gyermekpszichológus vizsgálatát szükségesnek tartja-e.Én valószínűleg javasolnám.
Az óvodába illeszkedés mennyire volt problémás ? Volt-e már előtte szobatiszta ? 3 évesen néha bepisilni nem olyan nagy baj...
Mennyire tud beszélni, nem kommunikációs zavar okozza agresszivitását? Ha anyával ketten vannak, akkor másképp viselkedik, csak az óvodában problémás ?
Ha óvónője is egyetért, kisfia vizsgálatát kérheti a Tanulási Képességet Vizsgáló Bizottságnál, hogy szüksége lenne-e fejlesztésre.
Én először gyermekpszichológussal beszélgetést javasolnék, erre háziorvosa adhat beutalót, Veszprémben elérhető.
Üdvözlettel: dr Mátay Lilla

 kérdésTisztelt Doktornő!

Nem olyan régen laringitisze volt a gyermekemnek (1.5 éves), mellyel azonnal kórházba küldtek. A gyermekosztályon azonnal ellátták, kúpot és inhalálást kapott. A minket fogadó Doktornő és a növérkék is nagyon kedvesek és segítőkészek voltak.
Azt szeretném kérdezni, hogy ha újra előfordul akkor újra kórházba kell vinni? Vagy ez kor függő? Később már elég ha otthon kezelem? Mi a teendő ha újra jelentkezik?
Köszönöm válaszát, üdvözlettel Kata


 válaszKedves Édesanya !
Sajnos, a laryngitis arra hajlamos kisgyermekek esetében előfordulhat többször is. A légzési nehezítettség mértékétől függően kell kórházba kerülni, enyhe esetek otthon is kezelhetők.
Ha gyanuja felmerül Önben, segíthet a szellőztetés, a hűvösebb kinti levegő, kevés langyos folyadék itatása, de ha ez nem elég, orvosi vizsgálat szükséges, ahol el lehet dönteni, hogy inhalatio, vagy gyógyszeres kúp alkalmazása után haza lehet-e menni, vagy kórházi kezelés szükséges. Háziorvosa elláthatja - ha többször enyhe formában jelentkezik a betegség - otthon is alkalmazható gyógyszerrel.
A jó hír, hogy a gyermekek túlnyomó többségében a hajlam 4-5 éves kor után elmúlik.
Üdvözlettel: dr Mátay Lilla

 kérdésTisztelt Doktornő!

Az elmúlt két éjszaka háromszor riasztott be a légzésfigyelőnk. Van olyan, hogy tévesen szólal meg?
Mi is a babysense-t használjuk, mint Önök a Picen. Szóltunk is a gyermekorvosunknak meg is nézte a babát, de nem talált nála semmit. Nem tudom, hogy van e okom aggódni vagy sem. Mikor megszületett, akkor adaptációs zavarral került fel az Ön osztályára 5 hónappal ezelőtt. A véroxigén szintje volt alacsonyabb. A hemokulturájában kocuria varians mutatták ki.

Előre köszönöm a válaszát.


 válaszTisztelt Édesanya,
természetesen létezik téves riasztás. Az apnoe alarm megszólalása kizárólag azt " mondja" nézd meg a gyermeket, győződj meg róla, jól van-e?
Az apnoe alarm a mogzásokat ( még a pici légzőmozgásokat is) érzékeli, ha kb.15 mp-ig nem érez mozgást, jelez. Lehet, hogy a baba lemászott róla, vagy valami vastagabb holmi miatt nem érzékelt mozást a készülék, esetleg gyengül az elem, megtört a vezeték, stb, stb.
Ha készülék jelez, minden esetben azonnal meg kell nézni a babát, meggyőződni arról, hogy nyugodtan légzik-e, színe olyan-e, mint máskor. Ha a baba teljesen rendben van, célszerű először mindent ellenőrizni a készülék körül.
Leveléből úgy látom, a baba jól volt, rajta semmi változást nem észleltek.
A háziorvosi vizsgálat sem talált semmi problémát a babánál, nem irányította szakrendelésre.
Ha a riasztás alkalmával a gyermeken talál bármilyen problémát, furcsán veszi a levegőt, színe változott stb.akkor indokolt a baba kórházban történő kivizsgálása hirtelen csecsemőhalálra veszélyeztetettség irányában. Ez minimum 3 napos kórházi felvételt, monitorizálást, labor és képalkotó vizsgálatokat jelent.
Szerencsére, bár az apnoe- alarm riasztása elég gyakori esemény, a csecsemőkori hirtelen halál nagyon ritka.
A születéskor észlelt adaptációs zavar 5 hónap múlva szerintem nem jelent gondot egy jól fejlődő baba esetében.
De egy dolog azért fontos, tudja-e , mit kell tennie , ha tényleg nem venne a baba levegőt ?
Kérésére védőnője, háziorvosa biztosan megmutatja Önnek az újraélesztés első, nagyon fontos lépéseit.
Üdvözlettel: dr Mátay Lilla

 kérdésTisztelt Doktornő!

Érdeklődni szeretnék, hogy kisgyermeknek hány éves / hónapos kortól adható tehéntej. Milyen mértékben, gyakorisággal lehet hozzászoktatni a gyereket? Reggel és este is adható majd a tej? Ki lehet váltani a tápszert?

Köszönettel : Judit


 válaszKedves Anyuka,
egy éves kor előtt javasolt inkább tápszer adása. Természetesen, legjobb, ha a baba minél tovább szopik, majd ha az anyatej kevesebb, követő tápszert kap. Nyári hónapokban a tehéntej helyett javaslom a megbízható, stabil összetételű, többnyire vitaminnal dúsított ,mindig frissen készített követő (2-3-as ) tápszer alkalmazását. Mivel a baba már mellette sokmindent eszik, a napi javasolt 4-5 dl tápszer már talán megfizethető, így akár 2-3 éves korig is adható.
Ha tehéntejhez ragaszkodik az anyuka, úgy csak egy éves kor után javasolt.Először csak egy étkezést állítson át, figyelje a gyerek bőrét, székletét. Ha nincs probléma, eheti kétszer is.
Mint már írtam, a frissen elkészített tápszer a nyári melegben sokkal megbízhatóbb.
Üdvözlet:
dr Mátay Lilla

hirdetés

Csirkemell receprek brassói

intézmények

 ismerd meg őket

hírek

 érdekességek

Terhesség hétről hétre Terhesség hétről hétre

Terhesség hétről hétre, Babaváró sorozat. Az 1 héttől a 40. hétig.


2017. június 11.
 részletek
Bögrés mézeskalács Bögrés mézeskalács

Nem vagyok valami nagy cukrász, sőt életemben nem csináltam még mézeskalácsot,de most egy jó kis recept...


2015. november 08.
 részletek
további hírek

programajánló

erről

 beszélünk

Csuklás

Hozzászólt: Erika1986 2016.12.28. 10:10

ideális családi kutya

Hozzászólt: Vikiri30 2016.06.07. 22:10

Kismamaruha

Hozzászólt: k.kati 2015.05.07. 00:12

Időjárás-front

Hozzászólt: k.kati 2015.05.07. 00:12

Fehérvári bölcsödék

Hozzászólt: huncutka 2015.01.20. 18:06

Tesó

Hozzászólt: Tanmolyda 2014.08.25. 08:08

babaúszás

Hozzászólt: tbrigi87 2014.06.22. 10:10

Gyerekbarát étterem

Hozzászólt: s.maja 2014.05.16. 14:02

további fórumtémék

kövessen minket