Eladó Weboldal

Tudta, hogy pontosan 60 évvel ezelőtt, február 8-án hunyt el a modern számítógépek működési elvének atyja, Neumann János?

Neki köszönhető, hogy Magyarország megkerülhetetlen szereplője lett az IT forradalom elindulásának. Mennyit változott a vállalati technológia az elmúlt évtizedekben? Mi a helyzet jelenleg, hogyan áll Magyarország az informatikai fejlesztések terén? Versenyelőnyben vagy versenyhátrányban vagyunk? Mit hozhat a jövő?

Körkép a vállalati technológia fejlődéséről, hazai helyzetéről Neumann János halálának 60. évfordulóján

 

Pontosan 60 évvel ezelőtt, február 8-án hunyt el a modern számítógépek működési elvének atyja, Neumann János, matematikus. A tudós azokat az alapelveket fogalmazta meg, melyek alapján a számítógépek, okostelefonok, televíziók és hangrendszerek működnek mind a mai napig. Neki köszönhető, hogy Magyarország megkerülhetetlen szereplője lett az IT forradalom elindulásának. A Neumann-elvekben került rögzítésre például az, hogy a PC-k rendelkezzenek belső memóriával, legyenek univerzálisak, szinte bármilyen feladat elvégzésére képesek.

 

A vállalati technológia az elmúlt évtizedekben sokat változott. Az 1950-es években jelentek meg az első írógépek, 13 évvel később az első nyomógombos, vonalas telefonok. Az 1970-es évek elején a floppy lemezeket használata terjed el, ekkor küldték ki az első emaileket is. Majd közel 10 évet várunk arra, hogy hódító útjára induljon a CD, és 15-öt, hogy kereskedelmi forgalomba kerüljenek a mai mobiltelefonok elődjei. Az 1990-es évek elején elkészül az első weboldal, pár évvel később tintasugaras nyomtatók válnak az irodai mindennapok fontos eszközeivé. A 2000-es évek a mobilkommunikáció fejlődéséről, az első táblagépek és laptopok megjelenéséről szóltak. A jelenben pedig az infokommunikációs technológiák sosem látott mértékű fejlődése mellett a digitálisan felkészült vállalkozások mobil munkahelyekről dolgoznak, egymással integrálható vállalati rendszereket és felhőszolgáltatásokat vezetnek be.

 

De hogy áll hazánk informatikai területen? A gazdaság és a társadalom digitális fejlettségét mutató európai uniós DESI (Digital Economy and Society Index) szerint Magyarország napjainkban sajnos a lemaradó országok között foglal helyet. A DESI index öt szempontból vizsgálja egy ország digitális fejlettségét. Pontozza a hálózati kapcsolatok szintjét, a digitális szaktudást, az internethasználat elterjedését, a digitális technológiák integráltságát és a digitális közszolgáltatásokat. Ez alapján gyengén szerepelünk, melynek legfőbb oka, hogy az index által mért területek az uniós átlagnál lassabb ütemben fejlődnek, valamint a digitális kompetenciákat a közoktatásban még nem fejlesztik kellő mértékben. A legnagyobb kihívást változatlanul a technológiák üzleti integráltsága, valamint a digitális közszolgáltatások területe jelenti. A javulás elengedhetetlen feltétele ezért a rugalmas tanterv, az IT szakemberek továbbképzése és a rendelkezésre álló infrastruktúra fejlesztése az iskolákban és az üzleti szférában egyaránt.

 

Optimizmusra ad okot, hogy számos tényezőben kitűnően szerepel a listán hazánk, így például a vezetékes szélessávú internet a háztartások 95 százalékában érhető el, ezzel csupán 2 %-kal lemaradva az EU átlaghoz képest. A magyar internetezők 83 százaléka napi szinten használja a közösségi oldalakat és olvas híreket, ezzel az élmezőnyben vagyunk az EU-n belül.

 

A vállalati szférában is szükséges a digitális megoldásokkal kapcsolatos szemléletformálás, hiszen komoly hátrányban vannak a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások informatikai tekintetben európai versenytársaikhoz képest.

Pedig egy-egy IKT-fejlesztés megtérülése legfeljebb néhány év, de egyszerűbb megoldások bevezetésének költségei akár pár hónap alatt is visszahozzák a ráfordításokat.

 

Dr. Kelemen Csaba, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium főosztályvezetője így fogalmazott a Modern Vállalkozások Programjának pécsi Információs Napján: „Minél több az 1 főre jutó bevétele egy vállalkozásnak, annál könnyebben fog tudni külföldi piacokra lépni, annál versenyképesebbé válik. Ha az EU 28 tagállamának átlagát vesszük, Magyarország az utolsók között van a digitális gazdaság és társadalmi index tekintetében.” – emelte ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium főosztályvezetője.

 

A kormányzat IKT-stratégiájában szereplő cél ezért az, hogy 2020-ra a kis- és középvállalkozások 99 százaléka rendelkezzen internet-hozzáféréssel.

A mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének fenntartása, a hosszú távú stabilitás és növekedés érdekében az informatikai eszközök és szolgáltatások tudatos használata is szükséges.

 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara tavaly tavasszal indított Modern Vállalkozások Programja a vidéki kkv-k hatékonyabb és gazdaságosabb működésében segíti a cégvezetőket. A digitális fejlesztési irányok díjmentes meghatározása mellett tájékoztatást nyújt országosan 27 IKT tanácsadó az uniós támogatásokról, melyekből a digitális eszközök vagy szolgáltatás beszerzése finanszírozható.

 

További információ:

Koleszár Péter, projekt szakmai vezető helyettes, vezető IKT tanácsadó, +36-30/935-0695koleszar.peter@mkik.hu

www.vallalkozzdigitalisan.hu


KI | 2017. február 08.

hirdetés

fogyshop

intézmények

 ismerd meg őket

hírek

 érdekességek

Terhesség hétről hétre Terhesség hétről hétre

Terhesség hétről hétre, Babaváró sorozat. Az 1 héttől a 40. hétig.


2017. június 11.
 részletek
Bögrés mézeskalács Bögrés mézeskalács

Nem vagyok valami nagy cukrász, sőt életemben nem csináltam még mézeskalácsot,de most egy jó kis recept...


2015. november 08.
 részletek
további hírek

programajánló

erről

 beszélünk

Csuklás

Hozzászólt: Erika1986 2016.12.28. 10:10

ideális családi kutya

Hozzászólt: Vikiri30 2016.06.07. 22:10

Kismamaruha

Hozzászólt: k.kati 2015.05.07. 00:12

Időjárás-front

Hozzászólt: k.kati 2015.05.07. 00:12

Fehérvári bölcsödék

Hozzászólt: huncutka 2015.01.20. 18:06

Tesó

Hozzászólt: Tanmolyda 2014.08.25. 08:08

babaúszás

Hozzászólt: tbrigi87 2014.06.22. 10:10

Gyerekbarát étterem

Hozzászólt: s.maja 2014.05.16. 14:02

további fórumtémék

kövessen minket